Čachtický hrad: ako sa tam dostať, história

Grófka dievčatá týrala horiacimi sviečkami, rozpáleným železom, pichala ihlicami, polievala studenou vodou na mraze. Nie vždy ich zabila. Podľa  dochovaných historických prameňov ale nie je známe, že by sa kúpala v krvi slúžok, alebo mala niečo také ako železnú pannu – to všetko bolo dofarbené filmom pre zvýšenie napätia.

História hradu 
Je však pravdou, že v rokoch 1585 až 1610 zmizlo a pravdepodobne bolo zavraždených veľa dievčat z okolitých obcí. Čísla sa z rôznych zdrojov rozchádzajú od 20 až po 2000 obetí. Obyvatelia Čachtickú pani tak nenávideli, že ona a jej pomáhači mohli do dedín chodiť iba s ozbrojeným sprievodom. Predpokladá sa, že na hrade mohla robiť čiernu mágiu, alebo proste len trpela duševnou poruchou. Mŕtvoly pochovávali rôzne – na cintoríne, v poli, v obilných jamách, často i nedbanlivo. Lebka ženy sa dokonca pod hradom našla i nedávno.

Podľa Wikipedie sa sťažnosti na Alžbetu Bátoriovú sa množili, až ju 29. decembra 1610 palatín Juraj Thurzo pristihol priamo pri čine, keď neohlásene prišiel do Čachtíc. Bátoriová a jej štyria pomocníci boli obvinení z mučenia a zabitia veľkého množstva mladých žien. Keďže pochádzala z jedného z najvplyvnejších a najbohatších šľachtických rodov doby, nemohla byť popravené, preto bola v roku 1610 bola daná do samoväzby na Čahtickom hrade, kde ostala až do svojej smrti o štyri roky neskôr.

Smrti popravením však neunikli jej pomocníci: Ficko bol krátko po vypočutí sťatý a jeho telo spálené na hranici, Sentešovej a Jóovej boli vytrhané prsty na rukách a následne boli upálené na hranici. Štvrtá obžalovaná Katarína Benická bola odsúdená na doživotné väzenie, pretože k účasti na krvavých orgiách bola prinútená Alžbetou Bátoriovou.

Bátoriová bola možno najznámejším, avšak nebola jediným majiteľom hradu. Jeho staviteľom bol Kazimír z rodu Huntpazmán. V histórii hradu sú zaznamenaní viacerí významní majitelia ako napríklad Matúš Čák Trenčiansky, Ctibor zo Ctiboríc, či rodina Nádašdyovcov, ku ktorým patrí aj smutne preslávená Alžbeta Bátoriová.