Kulháň: ulovte si pstruha, alebo si dajte údeno-pečeného

Jej majiteľkou je Alena Mikušová, ktorá sa v roku 1999 rozhodla ako nezamestnaná zmeniť svoju situáciu a začala podnikať. Symbolikou firmy je, že sa snaží udržať čisté prostredie i vzťahy so zákazníkmi, predáva pstruhov dúhových a je obklopená zelenými lesmi.

Základnou myšlienkou bol chov pstruhov a ich predaj. Zákazníkov najviac oslovilo to, že si mohol ktokoľvek bez ohľadu na to či má alebo nemá rybársky lístok, nachytať ľubovoľné množstvo čerstvých rýb. V nasledujúcich rokoch vychádza majiteľka v ústrety požiadavkám dopytu a rozširuje ponuku o možnosti občerstvenia teplými i studenými nápojmi, buduje posedenie pod prístreškom, v predvianočnom období ponúka predaj nielen pstruhov ale i kaprov a taktiež tu je možnosť vypitvania rýb.

Veľmi dôležitá zmena nastala v roku 2002, kedy začína pripravovať pečeno-údené pstruhy, čím finalizuje svoju výrobu. Tým, že takúto ponuku nemá nikto v širokom okolí, sa stáva firma vyhľadávaná veľkým množstvom ľudí z okruhu i viac ako 100 kilometrov. V jej kronike sú vzácnosťou nielen známe osobnosti zo Slovenska, ale aj návštevy skoro zo všetkých kontinentov sveta.

Základom firmy je úsmev a snaha o vytvorenie príjemného prostredia pre dospelých s možnosťou vyšantiť sa pre deti na šmýkačkách, kolotočoch či hojdačkách. Návštevníkov zaujíma všetko živé, husi, kačice a najmä veľmi spoločenské vietnamské svine. Vznikom firmy Viridis Kulháň znovu ožil a dostal sa do povedomia širokej verejnosti. Rozvojom agroturizmu ho spoznalo a navštívilo toľko ľudí ako nikdy pred tým.

 

Rady a recepty vlastníčky objektu Kulháň pri úprave rýb nájdete tu:

https://www.kulhan.sk/zaujimavosti/rady-a-recepty-p-mikusovej.html